Nieuws

Waarom is natuurlijk ijs vaak helder?


Als ik ijs uit de vriezer haal, is het ondoorzichtig. Maar het ijs dat in mijn vogelbadje buiten staat, is bijna glashelder. Hoe kan dat? – Ronald van Z., Almere

In water
zitten gassen opgelost. Koelt water snel af, dan kan het die gassen niet meer in zich houden. Je krijgt belletjes die naar de oppervlakte drijven. Is de overgang van warm naar koud erg groot, zoals bij kraanwater dat naar de vriezer gaat, dan worden die bellen door het ijs dat zich vormt ingesloten.

ijsklontje Science Photo Library

Het ijs in de natuur is vaak langzamer afgekoeld. Overdag schommelt de temperatuur iets boven het vriespunt, pas ’s nachts vormt zich ijs. Daardoor kan het gas in de blokjes zich makkelijker losmaken uit het water. Het resultaat is helder ijs, dat bijna als glas te gebruiken is.

Reclamefotografen die een plaatje
van een koud drankje willen maken, gebruiken vaak glas of plastic als ijsblokjes. Net als het ijs buiten zijn deze blokjes helder. Maar koud zijn ze natuurlijk
niet.