Waarom is iemand met geld een ‘rijke stinker’?


Als iemand veel geld heeft, noem je hem een rijke stinker. Waarom eigenlijk? Mensen met geld hadden vroeger toch juist de mogelijkheid om zich te wassen, terwijl arme mensen stonken? – Roeland B

Tot de negentiende eeuw was het heel normaal om dode mensen onder de vloer van de kerk te begraven. Dat wil zeggen: rijke, dode mensen. Begraven worden in de kerk – het huis van God – was volgens mensen bijna een garantie om naar de hemel te gaan. Dus was het duur en alleen weggelegd voor de allerrijksten.

Graf onder een kerk in Wola Gulowska, Polen. Foto: Sfu.
Graf onder een kerk in Wola Gulowska, Polen. Foto: Sfu.

Maar een lijk begint te ontbinden en verspreidt daarbij een zeer onaangename geur. Een paar dagen na de begrafenis kon je dan ook ruiken dat er weer een rijke lag te stinken. Zo werd de uitdrukking rijke stinker(d) geboren.

Al die ontbindende lijken zorgden natuurlijk voor zeer ongezonde toestanden. Iedereen die in de kerk zat, liep het risico op de meest vreselijke ziektes. Vandaar dat begraven in de kerk in de negentiende eeuw werd verboden. Voor een bepaalde familie werd een uitzondering gemaakt, de Van Oranje-Nassaus. Zij mogen tot op de dag van vandaag worden begraven in de Nieuwe Kerk in Delft.

Voor het probleem van het stinken is een moderne oplossing gevonden: de grafkelder van de Oranjes is voorzien van een koolstoffilter. Dat zorgt ervoor dat de ontbindende lijken bovengrondse geen geurtjes veroorzaken.