Nieuws

Waarom is de zee zout?


Waarom is en blijft het water van de oceanen zout? – Ruud

De Dode Zee tussen Israël, de Palestijnse Gebieden en Jordanië is door verdamping zo zout, dat je er op blijft drijven.

De Dode Zee tussen Israël, de Palestijnse Gebieden en Jordanië is door verdamping zo zout, dat je er op blijft drijven.

Wat je proeft als je een slok zeewater in je mond hebt is de chemische reactie tussen twee stoffen: natrium en chloor. Natrium is een van de meest voorkomende elementen ter wereld, de aardbodem zelf bestaat voor een groot deel uit natrium. Gletsjers, meren en rivieren slijten dat van bergen af en transporteren het goedje opgelost in water naar de zee.

Daar komt het natrium chloor tegen, dat door onderwatervulkanen, midoceanische ruggen en andere tektonische bewegingen aan het oppervlak komt. De twee stoffen reageren en vormen samen natriumchloride. Die stof ken je erg goed, het staat waarschijnlijk iedere avond bij je op tafel in het zoutvaatje.

Deze reactie verklaart ook waarom meren en rivieren niet zout zijn. Het IJsselmeer bijvoorbeeld, is voor het grootste gedeelte gevuld met zoet water. Er zit wel natrium in, maar geen chloor. Dus kun je gerust een slok nemen, zonder dat je zout binnenkrijgt.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter