Waarom houden luisterende honden hun kop scheef?


Waarom houden honden hun kop scheef als je tegen ze praat? Als ik bijvoorbeeld het woord “lopen” noem, dan zijn ze ineens niet meer te stuiten, terwijl ze net daarvoor nog aandachtig zaten te luisteren, met hun scheve koppen. Ze kunnen toch ook al beter horen als ze gewoon hun koppen rechtop houden? – Ineke

Die scheve kop betekent dat je je honden goed onder de duim hebt, het is een teken van onderdanigheid.

Foto: © Jpaget Rfphotos.
Je honden zien in jou de leider van het roedel; ze tonen je het meest kwetsbare deel van hun lichaam, de nek. Zo geeft een hond zich over, hij wil leiderschap van je. Hij verwacht dat je hem elk moment een opdracht kan geven.

Niet alleen honden vertonen de ‘knik in de nek’, ook mensen doen het. Uit een Italiaanse studie van schilderijen van de 14e tot en met de 20ste eeuw blijkt dat op 1498 beroemde schilderijen iemand voorkomt die zijn nek naar de zijkant knakt. Dat zijn veel vaker vrouwen. Bovendien komt dit gebaar vaker voor op schilderijen met een religieus thema.

Daaruit concluderen de onderzoekers dat het scheve hoofd ook bij mensen een teken van onderdanigheid is. Reclamemakers weten dat instinctief al jaren. Uit een andere studie blijkt dat vooral vrouwen in de reclame hun hoofd vaak scheef houden om onderdanigheid te tonen richting de consument. Het is niet onderzocht, maar een kleine zoektocht op YouTube leert dat ook reclames voor hondenproducten vaak honden tonen met een scheve kop.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter