Waarom heeft elk deel van de wereld andere huidskleuren?


Ik heb iets wat ik me al heel lang afvraag. Waarom heeft elk deel van de wereld andere huidskleuren? Afrikanen zijn getint, chinezen geel en Europeanen blank, waarom is dat? – Henk-Jan

Ongeveer 5 miljoen jaar geleden begon een van de voorlopers van de moderne mens in Afrika zijn vacht te verliezen. Waarom is nog steeds een beetje een raadsel, maar we werden de naakte aap die we tot de dag van vandaag zijn. Onder onze vacht waren we blank, blijkt uit genetisch onderzoek, net als chimpansees nu nog zijn.

Dat betekende dat we onder de hete Afrikaanse zon makkelijk zouden verbranden, schadelijke UV straling penetreert de blanke huid makkelijker dan een huid die wordt beschermd door pigmenten. De evolutie had een oplossing, de huid van onze voorvader kleurde donker, zo denken veel wetenschappers, en bood daarmee betere bescherming tegen de zon.

Dat zou betekenen dat we allemaal donker zouden zijn, maar de evolutie hield daar niet op. Voorlopers van de mens en later de mens zelf verspreiden zich over de aarde, gedwongen door droogtes in Afrika. Dat betekende dat we zo’n 100.000 jaar geleden in andere landschappen en klimaatzones terecht kwamen, waar de donkere huid geen nut meer had.

Sterker nog, mensen die naar koudere klimaatzones trokken, waren met veel pigment in hun huid duidelijk in het nadeel. Door de donkere huid drong de spaarzame straling van de noordelijke zon minder diep in de huid door, waardoor mensen een vitamine-D tekort kregen. De evolutie zorgde dat vooral mensen met een lichtere huid overleefden en lichtere kinderen kregen, zo luidt een veelgehoorde hypothese. Andere wetenschappers denken dat een noordelijk dieet met veel vis en groenten leidde tot een lichtere huid.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter