Waarom heeft een zak magnetronpopcorn een boven- en onderkant?


Als ik magnetronpopcorn maak, dan moet ik de zak met de maïs volgens de gebruiksaanwijzing altijd met één kant naar boven in de oven stoppen. Waarom is dat? Maarten – Heerjansdam.

Wat je een ‘zak’ noemt is eigenlijk een mini-oventje in je magnetronoven. Er zitten niet minder dan 36 patenten op verschillende zakken van verschillende fabrikanten. Bij vrijwel alle patenten gaat het om reflectoren die onderin de zak zitten.

popcorn

Afhankelijk van je magnetron komen de stralen die de maïs verwarmen van boven of uit de zijkant van de oven. Zouden ze ‘gewoon’ in de maïs doordringen, dan worden de onderste korrels minder snel heet, waardoor ze niet zo snel zullen poffen.

Vandaar dat in een zak magnetronpopcorn een reflector zit. Dat is een materiaal dat de stralen weerkaatst en zo ook de onderste laag korrels verwarmt. We deden een experiment waarbij we een zak magnetronpopcorn ondersteboven in de oven legden. Het resultaat? Minder dan de helft van de korrels poft.

Leggen we de zak wél goed, dan poffen vrijwel alle korrels. De reflector heeft dus wel degelijk nut.

Opmerkelijk feitje: dankzij poffende popcorn is de magnetronoven ooit ontdekt. Een ingenieur die bezig was met de ontwikkeling van een microgolven radar, ontdekte dat maïs in de buurt van de zender spontaan begon te poffen. Hij telde één en één bij elkaar op en concludeerde dat hij een handige oven had uitgevonden.

Foto: Kozumel.