Waarom hebben we zomertijd?


Komend weekend gaat de zomertijd weer in. Waarom moeten we een keer per half jaar aan de klok prutsen? – Rachel, Diemen

We schuiven de klok in de nacht van zaterdag of zondag een uurtje vooruit, waardoor het ’s avonds later donker wordt en de zon ’s ochtends niet zo vroeg opkomt. Het idee daarachter is dat vooral boeren, bouwvakkers en andere buitenwerkers langer daglicht hebben.

Daardoor zouden de Europese staten nogal wat energie besparen omdat er minder kunstlicht nodig is. De ‘echte’ tijd is trouwens de wintertijd, de zomertijd is de afwijkende tijdmeting.

F002/7177

Het geknoei met de tijd is een Duitse uitvinding uit de Eerste Wereldoorlog, toen de regering bedacht dat het handig zou zijn om de klok in de zomer vooruit te zetten om zo een uur extra zonlicht te hebben. Daardoor zou de bevolking schaarse energie sparen.

Energiebesparing was ook de reden dat Nederland samen met een groot deel van West-Europa, in 1977 opnieuw de zomertijd invoerde. Olie was duur en de economie haperde.

Ondanks dat de energiebesparing nooit goed is bewezen, lijkt zomer- en wintertijd een blijvertje. Iedere laatste zondag van maart gaan de wijzers een uur vooruit, iedere laatste zondag van oktober gaan ze weer terug.

Het uurtje minder slaap bezorgt veel Nederlanders klachten. Bij vrouwen leidt het ingaan van de zomertijd tot een verstoord ritme (25 procent) en vermoeidheid (26 procent) in de week dat de klok vooruit wordt gezet. Dat blijkt uit onderzoek van beddenfabrikant Auping. Veel mannen (30 procent) vinden dit maar aanstellerij. De meeste Nederlanders passen hun slaapgedrag niet aan bij invoering van de zomertijd. Slechts 14 procent geeft aan iets langer op bed te blijven liggen, 8% geeft de voorkeur aan iets vroeger naar bed gaan.