Waarom hebben voetballers zo vaak o-benen?


Het viel me laatst bij het voetbalveld weer eens op: veel pubers die voetbal spelen hebben o-benen. Hoe komt dat?

Echte o-benen, vaak het resultaat van rachitis. Foto: Mrich.
Diezelfde vraag hebben wetenschappers zichzelf ook gesteld. Opmerkelijk, dat waren Amerikaanse wetenschappers. De sport is daar in opkomst en dus werd een paar jaar geleden een grote studie gedaan naar de gevolgen van voetbal.

De Amerikanen constateerden dat jongens die als puber voetbal spelen, inderdaad vaker een lichte vorm van o-benen ontwikkelen. De vraag waarom dat zo is, werd werd beantwoord door onderzoek van de universiteit van Gent. Volgens fysiologen daar krijgen voetballers door hun gerichte training erg sterkere spieren aan de binnenkant van hun benen. Niet zo gek, voetballers spelen immers met de binnenkant van de voet.

Zeker in de pubertijd kunnen die sterke spieren de nog flexibele botten een klein beetje krom trekken. Soms groeien jongens daar overheen, soms niet.

Overigens mag dat eigenlijk geen o-benen heten. Dat is aan aandoening (officiƫle naam Genua vara) die wordt veroorzaakt door afwijkingen aan het skelet en resulteert in duidelijk doorgebogen en scheefstaande benen.