Waarom hebben vliegtuigen kleine raampjes?


Vooroorlogs comfort in de cabine van een Fokker F3: leren stoelen en grote vierkante ramen met gezellige gordijntjes.

Waarom hebben vliegtuigen kleine raampjes?

Om te zorgen dat je niet alleen uitzicht hebt tijdens de vlucht, maar dat je ook weer gezond kunt landen.

Op tien kilometer hoogte is de lucht veel ijler dan op de grond. Om normaal te kunnen ademen in de cabine, wordt de romp van een vliegtuig met lucht onder druk gezet tijdens de vlucht. De romp moet dus sterk genoeg zijn om die druk aan te kunnen.

Het veiligste zou zijn om helemaal geen raampjes te hebben en de romp uit één materiaal te maken. Alleen zijn mensen gewend om tijdens het vliegen naar buiten te kijken. Daarom hebben vliegtuigen al sinds het begin van de luchtvaart raampjes.

Voor de oorlog waren die ramen van gewoon glas en vierkant. Ze waren ook behoorlijk groot. De lucky few die zich een ticket konden veroorloven hadden een prachtig uitzicht. Maar toen na de oorlog de tijd van de straalvliegtuigen begon, werden de raampjes steeds kleiner en sterker om vluchten op grotere hoogtes mogelijk te maken. Glas is zwaar en relatief zwak, dus werd het zo min mogelijk gebruikt. Zo vloog je ‘boven het weer’, waar minder turbulentie voorkomt en de weerstand van de lucht kleiner is.

Het duurde even voor vliegtuigbouwers de juiste vorm van de raampjes te pakken hadden. Passagiers die met de De Havilland Comet vlogen – het eerste straalvliegtuig voor passagiers van na de oorlog – betaalden daarvoor de prijs. Verschillende Comets stortten neer, naar later bleek omdat metaalmoeheid optrad aan de randen van de vierkante ramen van dit toestel.

De ramen van een verongelukte De Havilland Comet. Duidelijk is te zien hoe de hoeken zijn ingescheurd. Fot: Krelnik.

De hoeken konden niet tegen de grote krachten die er op een romp staat, zo bleek uit studies van de ongelukken met de Comet. Dus werd ovaal de nieuwe standaard, later gevolgd door rond. Die vorm wordt tot de dag van vandag gebruikt, al maken technische ontwikkelingen het langzamerhand mogelijk om weer over grotere ramen na te gaan denken. Zelfs doorzichtige vliegtuigen zijn in de toekomst mogelijk. Maar of je daar geen hoogtevrees van krijgt?