Waarom hebben mannen tepels?


Waarom hebben mannen tepels? Het is niet rudimentair, want noch mensenmannen, noch hun voorlopers hebben volgens de wet van Darwin aan zogen gedaan. – Peter

De knapste koppen uit de moderne evolutionaire wetenschap, als Stephen Jay Gould en Richard Lewontin hebben zich met deze vraag bezig gehouden. Het meest eerlijke antwoord: we weten het eigenlijk niet zeker. Waarschijnlijk krijgt het mannenlichaam tepels omdat het makkelijker is dan ze niet krijgen. Dat behoeft uitleg.

Tepels ontstaan al rond de derde week na bevruchting. Dat is veel eerder dan alle andere seksekenmerken en nog voor het ongeboren vruchtje onder invloed van chromosomen definitief een jongetje of een meisje wordt.

Zowel jongetjes als meisjes krijgen tepels, hoewel alleen meisjes ze later in hun leven nodig hebben. Dat komt bij meer lichaamsdelen voor, vooral de gelsachtsdelen. Die ontwikkelen zich aanvankelijk voor beide sekses gelijk. Maar op een bepaald moment in de ontwikkeling krijgt een jongetje een piemel, terwijl een meisje op die plek een clitoris krijgt.

Toch is er met de tepel iets geks aan de hand. Mannen hebben iets kleinere tepels dan vrouwen, maar ze zijn wel helemaal functioneel, inclusief zenuweinden, bloedvaten, spiertjes en een beginnetje van melkklieren. Geef een man genoeg oestrogeen en de melkklieren ontwikkelen zich verder; hij kan gaan lacteren.

De mens is het enige zoogdier waarbij de man complete tepels krijgt, bij andere diersoorten is de tepel ook aanwezig, maar zo klein, dat hij niet kan worden opgemerkt. Vol bij een reu of een kater maar eens aan zijn buik, je voelt hooguit kleine knopjes.

Waarom mensenmannen wel? Dat blijft voorlopig een raadsel.

Daar dus. Foto: Tim Parkinson
Daar dus. Foto: Tim Parkinson