Waarom hebben giraffen een lange nek?


Waarom hebben giraffen een lange nek? – Jeffrey

Tja, wat is het nut van zo’n slungelige lange nek als er ook groene blaadjes groeien op lage struiken? Dankzij hun lange nek kunnen giraffen bij blaadjes komen waar andere dieren, zoals gazellen, alleen van kunnen dromen. Zo’n exclusieve bron van voedsel kan een voordeel zijn, mits er natuurlijk voldoende bomen zijn. Van de dieren is overigens bekend dat ze ook graag de lage blaadjes eten en vooral in het groeiseizoen zich oprichten om bij de verse scheuten en blaadjes van bomen te komen.

Een andere theorie zoekt de verklaring niet in voedingspatronen, maar in seksuele selectie; mannetjes giraffen met een lange nek zouden een veel aantrekkelijkere partner zijn. Bovendien zouden ze de strijd met kortnekken veel makkelijker winnen.

Onderzoekers van het Centre for Veterinary Wildlife Studies van de universiteit van Pretoria en de universiteit van Wyoming hebben deze kwestie onderzocht. Hun bevindingen werden in het vaktijdschrift Journal of Zoology gepubliceerd.

Zeventien mannetjes giraffen en eenentwintig vrouwtjes giraffen (jong en oud) werden opgemeten: de grootte van hun kop, massa en lengte van hun nek en poten, en de verhouding tussen de lengte van de nek en de lengte van de poten.

Er bleek geen significant verschil te bestaan in verhoudingen tussen mannetjes en vrouwtjes giraffen. Mannetjes zijn natuurlijk wel groter, maar hebben naar verhouding geen langere nekken. In een gevecht maakt vooral de massa van het dier het verschil, aldus de onderzoekers.

Beeld: Adam Foster

Follow Faqtman on Twitter