Waarom hebben BH’s zo’n gek maatsysteem?


Het maatsysteem van BH’s is vreemd. Zit er enige logica in?

Foto: © Jaros?aw Janczuk | Dreamstime.com

Het moderne systeem van maten komt uit de Verenigde Staten en gaat van klein naar groot: AA – A – B – C – D – DD/E.

Nu voor de hamvraag van menige vrouw: welke maat heb ik? Neem een centimeterband en leg die over je ribbenkast net onder de borsten. Een gemiddelde vrouw meet daar bijvoorbeeld 86 centimeter, oftewel 34 inches. Leg dan de meetband over je borsten heen, ter hoogte van het verst uitstekende punt, meestal de tepels.

Het verschil tussen de twee metingen is je cupmaat. Nul tot één inch is een maatje AA. Waarom een dubbele letter? Omdat deze maat weinig voorkomt. Voor meer reguliere maten gebruik je enkele letters: 1 tot 2 inch is een A, 2 tot 3 inch en je moet een maat B kopen, enzovoorts.

Rondborstige vrouwen die over de 5 inch (13 centimeter) verschil meten, zijn weer zeldzaam, dus krijgen ze een dubbele letter, de DD, door sommige fabrikanten E genoemd om de verwarring compleet te maken.

Het getal dat naast de cupmaat staat, is de omvang van je torso, gek genoeg weer in centimeters. Een vrouw met 75 B heeft dus een torso van 75 centimeter en borsten die ongeveer 7,5 centimeter van haar ribbenkast afstaan. Nog een BH-trivia om het af te leren? De gemiddelde vrouw heeft zes BH’s, waarvan eentje in een andere kleur dan wit of vleeskleurig.