Waarom heb ik ’s ochtends zin in een sigaret?


Als ik ’s ochtends uit bed kom, krijg ik automatisch meteen zin in een sigaret. Hoe kan ik dit voorkomen? – Henk

Dat heet verslaving Henk. Nicotine is een van de meest verslavende stoffen die de mens kent. Een gemiddelde roker doet tussen de zeven en acht pogingen om te stoppen voor het daadwerkelijk lukt.

Dat je in de ochtend zin hebt in een peuk, is niet zo gek. Nicotine werkt vaak stimulerend, je bent in één klap goed wakker en je kunt de dag beginnen. Je stofwisseling komt op gang, je krijgt energie.

Foto: © Photomak | Dreamstime.com

Het opmerkelijke aan nicotine is dat het bij verschillende mensen op verschillende tijden een verschillende uitwerking heeft. Sommige rokers worden ontspannen van een sigaret, anderen kunnen zich juist beter concentreren en zijn alerter. Daarom voelen verschillende rokers op andere tijden behoefte. Bij jou is het blijkbaar vooral ’s ochtends raak.

Hoe kun je er vanaf komen? Door helemaal te stoppen met roken. Als je daar moeite mee hebt, kun je kiezen voor nicotinepleisters. Die zorgen dat je geen ontwenningsverschijnselen van de nicotine hebt terwijl je ophoudt met roken. Later bouw je dan de nicotinepleisters af. Zo wordt de psychische link tussen een eerste peuk in de ochtend en het gevoel een beetje high te worden verbroken.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter