Waarom groeien vingernagels sneller?


Waarom groeien nagels van handen harder dan van voeten? – Rob

Nagels zijn, net als haren, gemaakt van het eiwit keratine. Dit eiwit wordt gemaakt door de keratinocyten, cellen die zich aan het begin van de nagel bevinden. De nagel is roze omdat keratine doorzichtig is en je daardoorheen de kleur van de onderliggende bloedvaatjes ziet. Een nagel is dus dood materiaal, net als haar (nagels ‘voeden’ met allerlei zalfjes is dus biologisch onzin, maar dat is een ander verhaal).

De groeisnelheid van nagels hangt van een hoop factoren af. Ten eerste wordt dit bepaald door iemands leeftijd (nagels van kinderen groeien veel sneller), sexe, seizoen (nagels groeien in de zomer sneller dan in de winter), algemene gezondheid, dieet en bepaalde erfelijke factoren. Al deze factoren gelden voor zowel vinger-als teennagels, maar vingernagels groeien sneller dan teennagels, gemiddeld 3 millimeter per maand meer.

Foto: sxc.hu

De snelheid van nagelgroei is namelijk ook afhankelijk van de hoeveelheid doorbloeding in de bijbehorende vinger of teen. Door een betere doorbloeding in vingers zijn de keratinocyten daar actiever en wordt er meer keratine, dus nagel, geproduceerd. Ook zijn teennagels over het algemeen dikker dan vingernagels, waardoor met dezelfde hoeveelheid keratine minder nagel gemaakt kan worden.

Daarnaast wordt de maximale lengte van een nagel bepaald door de lengte van het bot in de vinger of teen waar de nagel op groeit. Omdat dit bot bij een vinger langer is, moet de nagel harder groeien om zichzelf vaak genoeg te vernieuwen.

Alhoewel, sommige mensen, voornamelijk vrouwen, nemen het niet zo nauw met de maximale lengte van de nagel die de biologie ons voorschrijft.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter