Waarom groeien vingernagels sneller?


Waarom groeien nagels van handen harder dan van voeten?

Nagels zijn, net als haren, gemaakt van het eiwit keratine. De nagel is roze omdat keratine doorzichtig is en je daardoorheen de kleur van de onderliggende bloedvaatjes ziet. Een nagel is dus dood materiaal, net als haar (nagels ‘voeden’ met allerlei zalfjes is dus biologisch onzin, maar dat is een ander verhaal).

De groeisnelheid van nagels hangt van een hoop factoren af. Ten eerste wordt dit bepaald door iemands leeftijd (nagels van kinderen groeien veel sneller), geslacht, seizoen (nagels groeien in de zomer sneller dan in de winter), algemene gezondheid, dieet en erfelijke factoren.

Al deze factoren gelden voor zowel vinger- als teennagels, maar vingernagels groeien sneller dan teennagels, gemiddeld 3 millimeter per maand meer.

De snelheid van nagelgroei is namelijk ook afhankelijk van de hoeveelheid doorbloeding in de bijbehorende vinger of teen. Door een betere doorbloeding in vingers zijn de cellen die keratine produceren actiever en wordt er meer nagel geproduceerd. Ook zijn teennagels over het algemeen dikker dan vingernagels, waardoor met dezelfde hoeveelheid keratine minder nagel gemaakt kan worden.