Waarom glimlachen Thai zo veel?


Boeddha zelf geeft het goede voorbeeld: een glimlach. Foto: © Markuso53 | Dreamstime.com.

Waarom glimlachen in Thailand meer mensen dan in in Nederland? – Ferdinand

In vergelijking met de Thai zijn wij Nederlanders maar een bot volk. We zijn zeer direct tegen elkaar, we spreken hard en duidelijk, we maken van ons hart geen moordkuil. Het grootste compliment dat je een Nederlander kunt maken, is dat hij of zij helemaal zichzelf is.

In Thailand (en andere landen in Azië) gelden hele andere regels in de omgang met elkaar. Mensen zijn veel meer gericht op hun groep, in plaats van op individuele ontwikkeling. Respect, afstand en het vermijden van gezichtsverlies spelen daarbij een belangrijke rol.

Voor een Thai is een conflict ongeveer het ergste in de wereld, door kwaad te worden op elkaar, verstoor je de harmonie. Iedereen ziet jouw negatieve emotie, een schande. Als een Thai op iemands tenen staat, zal hij dus zijn uiterste best doen om zich te verontschuldigen. Een beleefde glimlach (yim in het Thais) speelt daarbij een belangrijke rol. Daarmee laat de Thai zien dat hij geen slechte bedoelingen heeft en dat hij de ander met respect tegemoet treedt. Voor een Europeaan is een glimlach op dat moment maar raar, het is toch niet lollig?

Veel van deze gebruiken komen voort uit het Boeddhisme, dat een nederige levenshouding voorschrijft. Je cijfert jezelf weg, glimlacht om de ander op zijn gemak te stellen. En als er een conflict dreigt, dan glimlach je nog meer om de situatie te redden.

Deze gebruiken staan onder druk. Door media en westerse toeristen is de individualisering ook in Thailand begonnen. Sommige mensen schrijven de onlusten van vorig jaar zelfs toe aan het verdwijnen van typisch Thaise waarden als het vermijden van conflicten.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter