Nieuws

Waarom gaat geluid in koffie omhoog?


Hoe komt het dat als ik in koffie met melk roer, de toon omhoog van het lepeltje tegen het kopje omhoog gaat? – Cees

Het geluid van een lepeltje in koffie (al dan niet met melk) kent iedereen. Begin met roeren en langzaam verandert de toon van het metaal tegen het porselein.

Waarom? In de koffie en de melk zit lucht opgesloten, zowel uit de koffiebonen als door het proces van het zetten. Ga je roeren, dan komt die lucht uit de oplossing. Het geluid van je lepeltje tegen de rand van het kopje moet niet alleen door de koffie heen, maar ook door die luchtbelletjes. Omdat lucht het geluid slechter geleidt, is de toon die uit je kopje komt relatief laag.

Lekker bakje troost met merkwaardig natuurkundig fenomeen.

Na verloop van tijd zijn de luchtbelletjes naar de oppervlakte gedreven en opengebarsten. Het geluid van je lepeltje hoeft dus alleen nog maar door de koffie zelf. Het gevolg? De toon gaat ietsje omhoog.

Je kunt dit fenomeen het beste waarnemen bij een cappuccino of een koffie verkeerd met een dikke schuimlaag. Dankzij de vele luchtbelletjes in deze koffiesoorten komt er alleen een dof, laag geluid uit.

© Dragi Stankovic | Dreamstime.com