Waarom dragen Boliviaanse vrouwen bolhoedjes?


Waarom dragen Boliviaanse vrouwen bolhoedjes?

De bolhoedjes – lokaal bombins genoemd – worden gedragen door Quechua en Aymara-vrouwen in Peru en Bolivia. De herkomst van de hoeden is evident: Europa, waar ze in het begin van de twintigste eeuw in zwang raakten. Kennelijk vonden de ‘cholitas’, indianenvrouwen ze ook mooi.

Zoals in de rest van de wereld staat traditionele dracht onder druk. Het is ook niet goedkoop: een bombin van topkwaliteit kan 200 dollar kosten.

Er bestaan verschillende verhalen hoe de klederdracht is geïntroduceerd. Een legende rept van een lading te kleine bolhoeden voor lokale westerlingen die niet bleken te passen en vervolgens terechtkwamen bij de inheemse bevolking. Volgens sommigen zou de bolhoed de vruchtbaarheid bevorderen – maar dat verklaart nog niet waarom ook veel oudere vrouwen ze dragen. De hoofddeksel werd indertijd ook gezien als een teken van bewustwording en verzet tegen de Europeanen – juist door ‘hun’ dracht over te nemen. De hoeden werden aanvankelijk uit Italië geïmporteerd, maar ze worden al jaren in de landen zelf gemaakt. Ook populair bij de vrouwen: panama-hoeden.