Waardoor word je wagenziek?


Laatst ben ik naar Frankrijk gegaan met de auto. En toen merkte ik dat ik een beetje wagenziekte werd. Van de zomer ga ik weer naar Frankrijk en toen vroeg ik me af wat wagenziekte is en wat ik er tegen kan doen? – Erik

We hebben slecht en goed nieuws voor je, Erik. Het slechte nieuws is dat je schijnbaar aanleg hebt voor bewegingsziekte. Je behoort daarmee tot de 33 procent van de bevolking die misselijk wordt van constante beweging. Het goede nieuws is dat je er wel wat tegen kunt doen.

Wat wagenziekte precies veroorzaakt, is nog steeds niet helemaal bekend. Vroeger dachten wetenschappers dat je hersens in de war raakten tussen wat je ogen zagen (in de auto vooral het interieur – en dat staat ten opzichte van jou stil) en wat je evenwichtsorgaan waarneemt (beweging). Als reactie op die verwarring zou je misselijk worden.

Het probleem is echter dat ook blinde mensen wagenziekte kunnen krijgen. Dus wordt er nu aan die theorie getwijfeld.

Veel mensen willen misselijkheid normaal gaag vermijden, maar zoeken het in hun vrije tijd juist op.
Veel mensen willen misselijkheid normaal gaag vermijden, maar zoeken het in hun vrije tijd juist op.

Het meest waarschijnlijk is dat je evenwichtsorgaan tijdens een lange rit te veel wordt geprikkeld door een constante herhaling van bewegingen. Op een bepaald moment raakt het orgaan (dat in je oor zit) zo ontregeld door al die signalen, dat het een seintje geeft aan de hersenen om je lichaam misselijk te maken.

Wat kun je tegen die misselijkheid doen? Zelf rijden is een oplossing. Mensen die achter het stuur zitten, worden zelden wagenziek. Waarschijnlijk omdat de hersens nauw samenwerken met het evenwichtsorgaan tijdens de complexe taak van het sturen. Kan of wil je niet zelf sturen, dan kan het helpen om een chauffeur te hebben die niet al te ‘sportief’ rijdt. Uit onderzoek blijkt dat vooral abrupte en heftige bewegingen wagenziekte veroorzaken.

Ook zijn er pilletjes in de handel tegen wagenziekte. Uit de gelederen van onze eigen redactie horen we dat vooral Dramamine effectief is. Als je deze pillen slikt moet je echter zeker niet zelf gaan rijden, je wordt er wat suf van. Ongetwijfeld weten onze lezers ook nog leuke huismiddeltjes. Die waarderen we zeer in de reacties.

Beeld:© Fabrizio Argonauta | Dreamstime.com