Waar vind je fossielen?


Ik heb op de rommelmarkt een paar fossielen gekocht. Nu wil ik ze zelf wel eens vinden. Waar doe je dat?

Je kunt ook in Nederland fossielen vinden, bijvoorbeeld in Drenthe of Limburg, provincies die in een ver verleden kustlijn waren of waar je oerwoud vond. Je moet echter geluk hebben op de juiste plek te zoeken.

Fossielen uit Cadzand: Haaientanden en keutels van een klein hert, circa 40 miljoen jaar oud.
De meest makkelijke plek in Nederland is aan het Zeeuwse strand bij Cadzand-Bad. Loop vanuit het dorpje over het strand naar de Belgische grens. Vlak voor je de grens oversteekt, heb je een stuk strand waar je overblijfselen van allerlei dieren kunt vinden.

Neem een zeef mee met gaatjes die groot genoeg genoeg zijn om een zandkorrel door te laten. Binnen een half uur heb je een miljoenen jaren oude haaientand in handen. Vooral het najaar is een goede tijd.

Ook op vakantie in Europa zijn er zat plaatsen waar je zonder veel moeite exemplaren kunt vinden. Aan de kust van het Schotse eiland Skye bijvoorbeeld, direct ten westen van de brug naar het vasteland.

Daar ligt al miljoenen jaren een strandje waarop zeediertjes tot fossiel zijn geworden. De zee slijpt iedere keer een stukje van dat versteende strand af, waardoor nieuwe – en oudere – fossielen te voorschijn komen.

Wil je liever een andere kant op, rijd dan eens langs Leipzig in Duitsland. In de buurt van die stad ligt een compleet natuurpark dat in het teken staat van fossielen: Trias World. We horen berichten dat je daar de meest fantastische fossielen kunt vinden.