Waar kun je het beste een lot kopen?


Als iemand bij een loterij de jackpot wint, hoor je soms in het nieuws waar ze hun lot hebben gekocht. Dus waar kan je het beste je lot kopen als je de jackpot wilt winnen? Bij diezelfde winkel? – Michel

Pak een dobbelsteen. Gooi en onthoud het getal dat je krijgt. Gooi de dobbelsteen nog een keer. Wat is de kans dat je hetzelfde getal krijgt? Volgens de kansberekening is het één op zes, net als de eerste keer.

Voor veel mensen is deze simpele regel uit de wetenschap der kansberekening gevoelsmatig moeilijk te verkroppen. Ze zoeken in het casino bijvoorbeeld naar een roulettetafel waar het balletje meer dan vijf keer op rood is gevallen. Zwart zou dan weer ‘aan de beurt’ zijn en daar zetten ze dan ook op in. Of ze denken juist dat deze tafel rood ‘aantrekt’ (het is in gokkerstermen een hot number) en zetten daarom op rood in.

Elke kans is een nieuwe kans.
Elke kans is een nieuwe kans.

Hoe dan ook, de kans dat de bal weer op rood valt is even groot als alle voorgaande keren, bijna vijftig procent.

Hetzelfde geldt voor loterijen. Er zijn sigarenwinkels waar volgens de verhalen vaak winnende loten worden verkocht. Als dat al zo is – geen van die verhalen wordt ooit tot op de bodem uitgezocht – dan is het puur toeval. Mensen die zich met kansberekening bezig houden noemen zoiets een pseudopatroon. Net zoiets als de roulettetafel waar vijf keer achter elkaar rood is gevallen. De kans dat je een winnend lot bij die winkel koopt, is net zo groot als bij elke willekeurige andere winkel.

Wil je de kans om iets te winnen zo groot mogelijk maken, speel dan in de Staatsloterij. Die keert zestig procent van de inleg als prijzengeld uit. De Lotto is al een stuk kariger met 49 procent. Bij de Postcodeloterij is het (voor de lotenkopers) armoe troef met maar 25 procent.

Foto: Robbie Howell

Ook een vraag? Stel hem aan de redactie!