Waar komt het woord ‘blow job’ vandaan?


Waar komt het woord ‘blow job’ vandaan? – Elizabeth

 

We geven het niet graag toe, maar we kunnen het niet met zekerheid zeggen. Verschillende etymologische (woordoorsprong) woordenboeken geven verschillende verklaringen. We tonen ze hier in willekeurige volgorde:

‘Blow’ is een verbastering van ‘below’, oftewel ‘van onderen’;

Het komt van de penisvormige politiefluitjes van de Londense politie. Daar blies je op, dus ‘blow’;

De term ‘blow’ komt uit jazz-kringen, je ‘blies’ op je trompet en liet je daarna ‘blazen’ door de groupies;

Het is een verwijzing naar de ejaculatie, die naar buiten ‘blaast’;

Het komt van het oud-Germaanse woord ‘bleuen’: ruwweg ‘slaan’ of ‘raken’;

Er zijn nog meer verklaringen, zo valt in sommige boeken te lezen dat het iets te maken zou hebben met de walvisvaart of glas blazen. Er is echter goede reden om aan te nemen dat de oorsprong in de muziek de meest waarschijnlijke is.

Blowen, blasen, pijpen: je doet het allemaal in een fluitje. Is dat de oorsprong? Foto: Zephyr.

Interessant is namelijk dat ook het Nederlandse ‘pijpen’ een blaas-element in zich heeft. Het voert terug uit het oude woord voor ‘een blaasinstrument bespelen’. Je pijpte tot twee eeuwen terug op een doedelzak of een fluit. Ook in het Duits is het woord voor fellatio bij een man ‘Blasen’, oftewel ‘blazen’. Ook daar is er een link met muziek.

Daarmee lijkt een oorsprong die verwijst naar een muziekinstrument de meest waarschijnlijke. Zeker weten doen we dat echter niet. De eerste schriftelijke vermelding van ‘blow job’ stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Zonder oudere vermelding valt de oorsprong van een woord moeilijk te controleren.

Follow Faqtman on Twitter