Waar komt het gebaar van de opgestoken duim vandaan?


Als mensen willen zeggen dat ze iets goed vinden, dan steken ze hun duim omhoog. Waar komt dat gebaar vandaan? – Peter

In veel boekjes zul je lezen dat het gebaar stamt uit het oude Rome, waar een gladiator met een opgestoken duim door de keizer werd verteld om zijn tegenstander te sparen. Onzin. Een opgestoken duim – elk gebaar met de duim- betekende juist ‘steek hem dood’. Bij de Romeinen was de duim synoniem voor het zwaard.

In Europa komt de duim als teken van goedkeuring al eeuwen voor. Bij de Britten beklonken zakenmensen een deal door twee duimen tegen elkaar te drukken. Wat dat symboliseerde is niet bekend. In Frankrijk telden mensen vaak op hun hand. Het getal één (het beste) werd weergegeven door een opgestoken duim. ‘Prima’ (Latijns voor ‘de eerste’) betekende dat.

De ‘moderne’ duim komt waarschijnlijk via Amerika uit China. Tijdens de oorlog waren er Amerikaanse piloten gestationeerd in China, de Flying Tigers. Deze mannen waren zeer populair onder de locale bevolking, die altijd hun duim opstaken als ze de piloten zagen. Dat betekende ‘jullie vliegen’. De piloten gingen het gebaar onderling overnemen als ze bedoelden ‘alles gaat goed’.

Na de oorlog keerden veel vliegende tijgers terug naar Amerika. Daar bleven ze het gebaar gebruiken, vooral onder piloten. Via films en televisie kwam het over de hele wereld terecht.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter