Waar komt de term soccer vandaan?


Amerikanen noemen voetbal ‘soccer’. Waar komt dat woord vandaan?

Toen voetbal in de tweede helft van de 19e eeuw in Groot Brittannië een serieuze zaak werd, was er steeds vaker sprake van verwarring. Sommige mensen noemden rugby namelijk ook football. Het wordt immers wel eens met de voet gespeeld.

De nieuwe Britse voetbalbond (Football Association) wilde de machtige rugby-collega’s niet tegen de haren instrijken. Ze kwamen met de oplossing om hun type voetbal dan maar naar de bond association football te noemen. Maar dat bekte natuurlijk niet lekker. Dus werd het woord association al snel afgekort tot ‘soc‘. Dat werd al snel verbasterd tot soccer football.

Een voetbalelftal uit de tweede helft van de 19e eeuw.

De nieuwe naam werd geëxporteerd naar de rest van de Engelstalige wereld. In Australië heten veel voetbalverenigingen nog steeds ‘soccer clubs’. In Amerika noemde de voetbalbond zich de Soccer Federation, wat een beetje dubbelop is: het betekent eigenlijk Association Federation.

Zelfs de nieuwe wereldvoetbalbond ontkwam er niet aan. Die werd op zijn Frans de Fédération Internationale de Football Association (FIFA).

Na de oorlog raakte de term soccer in Groot Brittannië in onbruik. Rugby werd gewoon rugby, zonder de toevoeging football. En voetbal werd zo populair dat het de naam football kon claimen. De Amerikanen en Australiërs gebruiken het woord soccer echter nog steeds, omdat ze te maken hebben met de dominante sporten American Football en Australian Rules Football. Zo treedt er geen verwarring op.