Waar komen al die Russen vandaan?


Op vakantie in Turkije zag ik overal Russen. Ik dacht dat die zo arm waren, hoe kan het dat ze wel geld hebben om naar Turkije te gaan? – Robyn.

Er zijn 135 miljoen Russen die nog nooit buiten het eigen land zijn geweest. Met andere woorden, je hebt het topje van de Siberische ijsberg gezien. Uit de Survey on the Leissure Industry van het tijdschrift The Economist blijkt dat ieder jaar 7,7 miljoen Russen hun vakantie doorbrengen buiten de voormalige Sovjet Unie, voornamelijk in West-Europa. Dat gaan er meer worden: dertig procent van de Russen heeft nu geld voor een buitenlandse vakantie, zo becijferden economen onlangs.

Op vakantie geven Russen veel meer geld uit dan andere toeristen, zo becijferde het Zwitserse verkeersbureau. Een Nederlander spendeert op de Alpenpistes per dag gemiddeld 150 franc, een gemiddelde Rus 400.

Russische toeristen aan de westkust van de Verenigde Staten. Ook daar komen steeds meer Russen, het is maar een relatief korte vlucht vanuit Siberië.
Russische toeristen aan de westkust van de Verenigde Staten. Ook daar komen steeds meer Russen, het is maar een relatief korte vlucht vanuit Siberië.

Daarmee zijn Russen de natte droom van iedere middenstander. Waar ze neerstrijken vliegen de omzetcijfers omhoog bij diamantairs, nachtclubs en uiteraard de plaatselijke horeca.

Maar niet iedereen is even gecharmeerd van dit volk. Ze jagen soms andere klanten weg. Bepaalde resorts rond de Middellandse Zee bieden daarom al periodes aan dat hun etablissement gegarandeerd ‘Rus-vrij’ is. Hoteliers in wintersportplaatsen stellen steeds vaker een quotum in: niet meer dan 25 procent Russen per dag.

Maar de prijs voor het meest krachtdadige optreden gaat toch wel naar de Franse politie. Die arresteerde een tijdje geleden Mikhail Prokorov, voormalig eigenaar van nikkelbedrijf Norilsk en goed voor miljarden dollars. Hij had liefst 25 jonge blondines laten invliegen tijdens zijn verblijf in wintersportplaats Courchevel en laadde daarmee de verdenking op zich aan te zetten tot prostitutie.

Prokorov werd pas vrijgelaten toen niet kon worden bewezen dat geld was neergeteld voor de diensten van de jonge dames. Hij keert nooit meer terug, zo liet hij briesend in de pers optekenen. Maar dat was misschien net de bedoeling van de Franse politie.