Waar is de planeet Niburu?


Klopt het dat er een planeet Niburu is? En die ons zal vernietigen in 2012? Of als de polen zullen verschuiven heeft dit impact op ons? – Kevin

De planeet Niburu is een uitvinding van de Azerbeidzjaans-Amerikaanse schrijver Zecharia Sitchin. Deze meneer heeft oude Sumerische teksten (een taal die vroeger werd gesproken in Irak) opnieuw vertaald en zegt dat er aanwijzingen in staan dat de aarde is bezocht door wezens van een planeet uit ons eigen zonnestelsel, genaamd Niburu.

Een Sumerisch beeld uit dezelfde periode waarin de teksten zijn geschreven die volgens Sitchin duiden op het bestaan van Niburu.
Zijn verhaal rammelt aan alle kanten. Zo heeft hij de namen van Sumerische goden vervangen door de namen van planeten uit ons zonnestelsel om zijn theorie te onderbouwen. Bovendien is zijn vertaling van de Sumerische mythes door kenners van deze taal verworpen als onzinnig en uit de lucht gegrepen.

Dat heeft Sitchin er niet van weerhouden om een hele kosmologie te bedenken, gebaseerd op zijn vertalingen. Behalve Niburu is er ook nog een planeet Tiamat, die tussen Mars en Jupiter zweeft. Pluto is volgens deze schrijver ontstaan als de toepasselijk getitelde maan Gaga van Saturnus. Door een bijna-botsing met Niburu zou zij uit haar baan zijn gevlogen.

Serieuze wetenschappers kunnen alleen maar hard lachen om meneer Sitchin en zijn theorieën. Er is geen enkel bewijs voor. Toch – zoals zo vaak – geloven veel mensen in het bestaan van deze onzichtbare planeet. Er zijn sites over volgeschreven. Die mensen zullen ook wel kwaad op dit antwoord reageren, want het tast hun wereldbeeld aan. Natuurlijk moedigen we alle reacties aan als ze netjes blijven.

Wat betreft 2012, daar hebben we uitgebreid over geschreven. Maak je geen zorgen, de aarde blijft waarschijnlijk gewoon bestaan. Ook over het ‘wandelen’ van de magnetische polen, wél een echte gebeurtenis, heeft Faqt al eerder geschreven. Het is lastig voor mensen die met een kompas willen navigeren, maar zeker niet het einde van de wereld.

Als het om dit soort zaken gaat, kun je het beste één stelregel aanhouden: hoe spectaculairder de bewering is die iemand doet (ik kan met spoken praten! De aarde vergaat over twee jaar!) hoe groter het bewijs daarvoor moet zijn.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter