Waar in West-Europa kan je nog oerbossen vinden?


Waar in West-Europa kan je nog oerbossen vinden? – Sandra

Waarschuwing: trieste mededeling volgt. Bijna nergens meer.

Een van de laatste stukken echt wild Europa ligt op het drielandenpunt Polen, Litouwen en Wit-Rusland. Podlachië, zoals het Poolse deel wordt genoemd telt de oudste bossen van het oude continent. De Tsaren en Poolse koningen gingen hier vroeger jagen en hielden daarom de kap tegen.

Het resultaat is een oerbos zoals dat in bijna alle andere delen van Europa is uitgestorven, het bos van Bialowieza. Volgens een brochure bezoeken 100.000 mensen ieder jaar dit bos, maar wie een trip slim plant, hoeft bijna geen hond tegen te komen in dit enorme bos, dat wel wordt vergeleken met de Amazone.

Een wild zwijn in de bossen van Bialowieza in de winter. Foto: © Ryszard Laskowski | Dreamstime.com.

Bialowieza heeft de pech dat het strategisch ligt tussen Duitsland en Rusland. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog is er flink gevochten in en rond het bos. Wie tussen de bomen gaat dolen, komt hier en daar een graf tegen met een houten kruis. Stille getuigen van een vuile oorlog.

Tegenwoordig is de ligging van het bos echter juist een voordeel. Dwars door het oerbos snijdt de grens met Wit-Rusland, het laatste bolwerk van stalinisme in Europa. Daardoor is de streek gevrijwaard van grote doorgaande wegen. De Wit-Russische kant is nog mooier dan de Poolse streek, zeggen mensen die beide kanten hebben gezien. Een visum krijgen voor Wit-Rusland is echter bijna onmogelijk, zeker als je op eigen houtje wilt gaan rondtrekken.

Eenvijfde van het Poolse deel van het bos is nationaal park en alleen toegankelijk met een georganiseerde toer. Wie geluk heeft, ziet dan bisons en wilde paarden. Maar de rest van het bos is op eigen houtje te ontdekken.