Waar blijft licht?


Licht valt door een gat in het dak van het Romeinse Pantheon. Foto: © Erinpackard photography

Waar blijft licht? Wat ik heb begrepen dat licht wordt gereflecteerd of geabsorbeerd. Licht dat wordt gereflecteerd blijft reizen totdat het een ander object tegenkomt, licht dat wordt geabsorbeerd verdwijnt. Dat vind ik raar, niets verdwijnt toch zomaar? – David

Klopt, licht wordt inderdaad gereflecteerd of geabsorbeerd. Als licht wordt gereflecteerd (door bijvoorbeeld een spiegel) wordt het in normale omstandigheden uiteindelijk ook geabsorbeerd. Als je een lampje aandoet en weer uit, is al het licht meteen weg, ook in een ruimte met veel spiegels. Het lijkt dus alsof licht verdwijnt, maar dat is niet helemaal zo.

Licht bestaat uit fotonen, zeer kleine deeltjes die bewegen met (je raadt het al) de lichtsnelheid. Fotonen bevatten energie, en wanneer zij iets op hun weg tegenkomen zijn er drie opties: het licht wordt gereflecteerd (door een spiegel), het licht buigt af (door glas of water) of het licht wordt geabsorbeerd door een bepaald materiaal (bijvoorbeeld een stoeptegel).

Als een foton botst met een atoom in de stoeptegel zal het foton zijn energie overdragen aan dit atoom. Een elektron in het atoom neemt die energie op en komt daardoor in een hogere energie-staat terecht, het wordt geëxciteerd zoals dat heet. In die staat heeft het meer energie en kan daardoor meer gaan bewegen. Een stoeptegel lijkt een behoorlijk onbeweeglijk ding, maar in werkelijkheid zijn alle atomen in de stoeptegel altijd aan het bewegen. Als er in een bepaald materiaal veel atomen in zo’n geëxciteerde staat komen, dus als ze veel energie opgenomen hebben, gaan alle atomen harder en meer bewegen en botsen ze vaker tegen elkaar aan. Je neemt dat bewegen en botsen waar als warmte.

Kortom, denk aan je auto op een mooie zomerdag. Al dat zonlicht bakt je dak tot het gloeit en je peentjes zweet tot de airconditioning de warmte weer heeft afgevoerd.

Eva Teuling.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter