Is frisdrank slecht voor je?


Ik heb lange discussies met mijn moeder over frisdrank. Volgens haar is frisdrank slecht voor me. Ik zeg dat je best een paar glazen kunt drinken. Wie heeft gelijk? – Juumla

Helaas, je moeder heeft gelijk. Drink je per dag meerdere glazen frisdrank? Dan loop je een hoger risico om iets te breken. Volgens onderzoek aan de Universiteit Bonn (Duitsland) zorgen stoffen in fris voor ‘onstabiele botten’.

De universiteit onderzoekt al sinds 1985 een groep jongeren. Daarbij worden vooral voedingsgewoonten goed in de gaten gehouden. Daarbij blijkt dat vooral grootinnemers van Frisdrank weinig mineralen in hun skelet hebben.

Koolzuurbelletjes in frisdrank.
Koolzuurbelletjes in frisdrank.

Welke stoffen precies zorgen voor de broze botten is nog niet bekend. Maar volgens onderzoeksleider Dr. Thomas Remer lijkt vooral de hoge dosis cafeïne een van de boosdoeners. Er is echter meer onderzoek nodig om de oorzaak vast te stellen.

De onderzoekers zagen nog een nadelig effect van veelvuldige frisdrankconsumptie. Veel Cola drinken betekent minder eiwitten tot je nemen bij het eten. Door het koolzuurgas krijg je trek in eten dat rijk is aan koolhydraten, zoals friet. En laat je daar nou dik van worden.

Afbeelding: Zooboing.