Vanwege de crisis een auto kopen?


Ik wil een auto kopen, mijn vrouw wil vanwege de crisis sparen. Maar juist door de crisis zijn auto’s nu lekker goedkoop. Wie heeft gelijk? – Ron P, Zaandam

In onze calvinistische maatschappij zijn we altijd bezig met werken, zorgen en sparen voor later. Daardoor lijden we bijna allemaal aan de aandoening hyperopia, een overdreven zorg voor de toekomst. Dat is de conclusie van onderzoeker Ran Kivetz van Columbia University in een onderzoek voor het Journal of Consumer Research.

Banken en verzekeringsmaatschappijen kennen uw overdreven zorgen voor morgen. Ze hebben de term ‘pensioengat’ de Nederlandse taal in geramd. En dat werkte. De oudedagsvoorziening is samen met hypotheken de meest verkochte categorie financiële producten. We sparen en leggen apart tot we een ons wegen.

Veel mensen sterven daardoor met belachelijke bedragen op de bank, waar alleen fiscus en nageslacht uiteindelijk wat aan hebben. Volgens Kivetz moeten we ons door onze toekomstangst niet gek laten maken.

Tijdens zijn onderzoek kwam hij erachter dat veel mensen later in hun leven spijt hebben dat ze niet meer uit de band zijn gesprongen tijdens hun jeugd. Impulsieve aankopen daarentegen, behoren vaak tot de hoogtepunten van een mensenleven. Koop die Porsche dus maar gewoon, van de wetenschap mag het.

Zo eentje bijvoorbeeld? Foto: Tony V.
Zo eentje bijvoorbeeld? Foto: Tony V.