Hoeveel tijd verstrijkt tussen het moment van eten en het moment dat de ontlasting het lichaam verlaat?


Hoeveel tijd verstrijkt er tussen het moment van eten en het moment dat de ontlasting het lichaam verlaat? – Grandiek

Dat duurt tussen de 24 en 72 uur. Je kunt je persoonlijke tijd zelf bijhouden door bijvoorbeeld rode bietjes te eten. De kleurstoffen daarin zijn zo hardnekkig dat je de rode kleur zelfs in de pot kunt zien. Hoe lang het precies duurt, ligt aan het voedsel, de hoeveelheid eten die je hebt doorgeslikt en je eigen lichaam

Als je voedsel doorslikt, reist het in een paar minuten naar je maag. Daar verblijft het ongeveer twee tot drie uur, waarbij de zuren het eten opdelen in handzamere porties.

Eten is het begin van een langdurig proces. Foto: © Suprijono Suharjoto.

De volgende twee tot drie uur reist je frietje met mayo door de dunne darm. Daar wordt de zuurgraad van het eten – die door het maagzuur erg hoog is – naar beneden gebracht.

Dan volgt het belangrijkste gedeelte: de dikke darm. In gemiddeld dertig uur kneden deze darmen je voedsel voort. De laatste voedingsstoffen worden er uit gehaald, bacteriën verwerken de suikers in je voedsel.

De resten komen uiteindelijk in het rectum terecht, een opslagplaats van zo’n 12 centimeter lang. Als die opslag vol is, krijg je aandrang. Je moet naar de WC.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter