Tandartsen en moord: hoe werkt het?


In televisieseries identificeren ze lijken soms met de hulp van tandartsen. Die zouden aan de tanden kunnen zien wie het slachtoffer is. Klopt dat? Hoe werkt het precies, gaan ze alle tandartsen af? – Maud

Je tanden zijn een geweldig hulpmiddel om je te identificeren als je dood en verminkt bent. De rest van je lichaam vergaat (zeker als je in een brand omkomt) maar je tanden zijn van zulk stevig materiaal dat je ze soms na eeuwen nog kunt terugvinden. Het gebit heeft nog een voordeel: het is zeer persoonlijk. Net als bij een vingerafdruk, lopen er waarschijnlijk geen twee mensen rond met exact hetzelfde gebit.

Panoramische röntgenfoto van een pubergebit.
Panoramische röntgenfoto van een pubergebit.

Zo’n honderd keer per jaar worden in Nederland daarom gebitgegevens gebruikt om iemand te identificeren. Meestal als een lijk te verminkt is om op een andere manier de identiteit vast te stellen. Is er een vermoeden om welke persoon het gaat, dan is het makkelijk. Bij zijn of haar tandarts worden röntgenfoto’s opgevraagd en die worden vergeleken met het gebit van degene in het mortuarium.

Gaat het om een onbekend lijk, dan wordt een röntgenfoto van het gebit afgedrukt in de verschillende tandartsvakbladen met de vraag of iemand dit gebit herkent. Veel tandartsen schijnen met één blik te kunnen zien of het een van hun patiënten is.

Levert dat ook niets op, dan kan de forensisch odontoloog (tanddeskundige) wel een profiel opstellen van het slachtoffer. Aan de hand van het gebit kan bij benadering een leeftijd worden gegeven. Ook kan worden vastgesteld of het een man of vrouw is. Tandartsen in verschillende werelddelen gebruiken bovendien verschillende technieken, zodat ook bij benadering iets kan worden gezegd over de herkomst van het slachtoffer.

Foto: Dental Ben.