Staat er een verborgen code in de Bijbel?


Ik hoorde laatst het verhaal dat er in de Bijbel verborgen boodschappen zitten. Die boodschappen kun je ontcijferen met een computer en zo de toekomst voorspellen. Klopt daar iets van? – Maikel.

Voor wie dit verhaal niet kent: voormalig financieel journalist Micheal Drosnin beweert in de Bijbel verborgen boodschappen te hebben gevonden. Met hulp van een computer heeft hij de tekst van het Oude en Nieuwe Testament van spaties ontdaan en in een matrix gestopt. In de letterbrij die daardoor ontstaat, zoekt Drosnin naar letters die op dezelfde afstand van elkaar staan om nieuwe woorden te vormen. Dat kan schuin zijn, van rechts naar links en omgekeerd of van onderen naar boven.

De Bijbel-code volgens de methode Drosnin.
De Bijbel-code volgens de methode Drosnin.

Daarin leest Drosnin boodschappen van God aan de mensheid (zie afbeelding). De moord op Kennedy, verschillende oorlogen en de de intifada in Israël, wie de code weet te breken, kan het allemaal in de Bijbel lezen, zegt Drosnin. Hij zegt zelfs van tevoren (zo claimt hij) van de moord op premier Rabin van Israël te hebben geweten.

Drosnin werd schatrijk met zijn boek over de code. Heeft hij een lijntje naar boven ontdekt? De Australische wiskundige Brendan McKay kwam er al snel achter van niet. Hij toonde aan dat met de methode Drosnin alle (dikke) boeken geheime boodschappen bevatten. Er staan zó veel letters in, dat je altijd wel een boodschap aantreft.

De dood van prinses Diana is bijvoorbeeld te vinden in Moby Dick. En het verzamelde werk van rapper Vanilla Ice bevat een waarschuwing voor 11 september. Het weerhield Drosnin er niet van een tweede boek over de code te schrijven en nog rijker te worden.

Maar er is geen beter bewijs dan zelf experimenteren. Zo haalden we uit zes pagina’s in Van Oude Mensen en de Dingen die Voorbij Gaan van Louis Couperus (1863-1923) een waarschuwing voor de moord op Theo van Gogh: THEO, MOORD en ISLAM.

'THEO'
'THEO'
'ISLAM'
'ISLAM'
'MOORD'
'MOORD'

Ook een vraag? Stel hem via info[at]faqt.nl of ga naar het contactformulier.