Ruik je je eigen vieze adem?


Als je denkt dat je een slechte adem hebt (bijvoorbeeld door een vieze smaak in je mond), is dat dan ook zo? En komt het voor dat je zelf het idee hebt dat je fris ruikt (tanden gepoetst, tongschraper en mondwater gebruikt) terwijl je eigenlijk nog uit je mond stinkt?

Onderzoek leert dat mensen slecht zijn in het ontdekken van slechte adem bij zichzelf. De meeste mensen denken dat ze uit hun mond ruiken, terwijl ze dat niet doen. Een gekke smaak in je mond betekent vaak niet dat je uit je mond ruikt.

Mensen met chronisch slechte adem hebben echter juist niet door dat ze een pepermuntje kunnen gebruiken. Anderen moeten het ze dus vertellen.

Een methode om slechte adem bij jezelf te ontdekken is om de achterkant van je hand te likken en het spuug te laten opdrogen. Ruik daarna aan je hand: stinkt het? Dan stink je wellicht ook uit je mond.

Bijna alle slechte adem komt namelijk uit je mond, dus niet dieper, zoals de longen. Binnen de mond is de tong vaak een grote boosdoener. De bacteriën die daar leven produceren vetzuren die de bekende lucht van rotte eieren kunnen veroorzaken. Geef je die bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen door bijvoorbeeld weinig te poetsen en te flossen (waardoor etensresten in je mond blijven rondhangen) dan produceren ze steeds meer geur.

Een goede indicator dat je veel bacteriën op je tong hebt, is als het voelt alsof er een laagje over ligt. Dat laagje bestaat uit dode en levende bacteriën, etensresten, dode huidcellen en slijm. Geregeld spoelen met een antibacteriële monddouche of schrapen met een tongspatel kan helpen die laag weg te halen.

Tandpasta en zeker antibacteriële monddouches doden de meeste bacteriën die verantwoordelijk zijn voor slechte adem. Mocht je nog een slechte adem hebben na het tandenpoetsen, dan ligt de oorzaak niet in je mond maar bij je amandelen of in je slokdarm. Dat zijn echter zeldzame gevallen, meestal ruik je na het tandenpoetsen (tijdelijk) naar mint.