Raakt de wereld uit balans?


Raakt de wereld uit balans door dat er te veel gebouwd wordt op een deel? – JP

Deze vraag hield natuurkundigen in de 19e eeuw ook bezig. Toen er steeds grotere gebouwen kwamen, waren ze bang dat die de aarde wellicht zouden afremmen. Maar geologen waren toen ook overtuigd dat de aarde binnen een eeuw (nu dus) onbewoonbaar zou zijn omdat alle aardwarmte zou zijn vervlogen. Met andere woorden: de wetenschap had toen nog veel te leren.

De balans en draaisnelheid van de aarde wordt door een aantal factoren bepaald. De zon en maan trekken constant aan onze planeet, de meest zichtbare uiting daarvan zijn de getijden. Maar ook andere gebeurtenissen hebben invloed. Ontploffende atoombommen geven de aarde soms een tikje. Een flinke aardbeving kan de aarde een stukje uit het lood slaan. Alleen is de schaal waarop dat gebeurt oneindig klein.

De kracht waarmee de zwaarste nucleaire bom ooit is ontploft, bedraagt bijvoorbeeld minder dan één-miljardste van de kracht waarmee de aarde om zijn as draait. De zwaarste aardbevingen verschuiven de as van de aarde (waarschijnlijk tijdelijk) maar een centimeter of tien.

Doen gebouwen hetzelfde? Het korte antwoord is ja. Iedere verandering van de distributie van de aardse massa zorgt voor een verandering in de snelheid waarmee de aarde draait en de plaats van de as van de aarde. Dat komt omdat de aardse zwaartekracht daardoor verandert ten opzichte van de zon en maan.

Zelfs het rijden in een auto beïnvloedt theoretisch de draaiing van de aarde. Alleen zijn auto’s en zelfs gebouwen ten opzichte van de aarde zó klein, dat het niet te meten is.

Dat de mens de draaiing van de aarde wel degelijk meetbaar kan beïnvloeden is recent bewezen. Volgens Nasa heeft de bouw en het vollopen van de Drieklovendam in China de rotatie van de aarde 0,06 microseconden sneller gemaakt en de as van onze planeet tot 2 centimeter verschoven. Door de enorme ophoping van water achter de dam – miljarden liters water – is het noordelijk halfrond ietsje dikker geworden ten opzichte van de evenaar. Daardoor kan de aarde sneller draaien.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter