Moet je thee of koffie drinken als je moe bent?


Ik heb eens gehoord dat je beter thee dan koffie kan drinken als je moe bent. Wat is daar van waar? – Marla

Dat ligt er aan wat je wilt. Als je wakker wilt blijven, is koffie een uitstekend middel. Het vermindert niet de noodzaak om te rusten of te slapen, maar het laat wel tijdelijk het gevoel van vermoeidheid verdwijnen. Je uithoudingsvermogen wordt ook tijdelijk (3 tot 4 uur lang) verbeterd, zodat je betere prestaties kan leveren.

Foto: Robert Knapp www.modernartphotograph.com
Mensen voelen zich wakkerder, energieker en sterker als ze een flink shot cafeïne hebben gehad, in welke vorm dan ook. Gedeeltelijk is dat psychisch. Zelfs door alleen al koffie te ruiken, voel je extra energie, zo ontdekten onderzoekers die hersens onderzochten van mensen die aan versgemalen koffie roken.

Om exact deze reden is het een slecht idee om koffie te drinken als je wel wilt gaan slapen. Mensen die één kopje koffie aan cafeïne in hun lichaam hebben, kunnen al last krijgen van slapeloosheid. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 uur om de stof te metaboliseren, dus met een beetje pech lig je een halve nacht wakker.

Thee bevat veel minder cafeïne dan koffie, zo’n 3 procent van het droge gewicht. Als je niet meer dan één kopje drinkt voor het slapen gaan, zal dat waarschijnlijk geen effect hebben op je slaap, tenzij je erg gevoelig bent voor de stof.

Zie ook: Hoe halen ze cafeïne uit koffie?

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter