Moet een piloot bijsturen omdat de aarde draait?


Moet een piloot die van noord naar zuid vliegt, bijsturen omdat de aarde onder hem draait? – Sjef

Dat zou rond de evenaar een behoorlijke ruk aan het stuur moeten zijn Sjef. De aarde draait ter plekke met bijna 1700 kilometer per uur. Het antwoord is dan ook nee, een piloot hoeft niet bij te sturen.

Als de atmosfeer niet zou meebewegen met de aarde, dan was naar Japan vliegen een fluitje van een cent. Je zou dan opstijgen, een rondje vliegen en vervolgens wachten tot de aarde onder je door was gedraaid.
Niet alleen de aarde draait, maar ook de atmosfeer waarin het vliegtuig zich bevindt. De aantrekkingskracht van de aarde is zo sterk, dat de lucht (afgezien van wind) aan de plek op de aarde ‘plakt’ waar zij boven hangt. Als dat niet zo zou zijn, dan waren de gebieden rond de evenaar onbewoonbaar omdat er constant een loeiharde wind zou waaien.

De draaiing van de aarde heeft wel een beetje invloed op de atmosfeer, het geeft bijvoorbeeld een slinger aan hogedrukgebieden. Die draaien daardoor altijd rond – op het noordelijk halfrond met de klok mee, op het zuidelijk halfrond tegen de klok in. Dat fenomeen heet de corioliskracht.