Hoeveel megapixels heeft het menselijk oog?


Hoeveel megapixels heeft het menselijk oog?

Jouw ogen zijn niet goed te vergelijken met de gevoeligheid van een camera. Het belangrijkste verschil: een mens heeft twee ogen. De beelden daarvan worden door onze hersens samengesteld tot een driedimensionaal beeld. Dat beeld is ongeveer 180 graden breed, een veelvoud van wat je met een camera vastlegt. Maar een camera maakt een foto die overal scherp is, bij het menselijk ook is alleen het midden van het gezichtsveld in focus.

Een opengewerkte digitale camera. Foto: Hanabi123.

Een ander groot verschil is dat een digitale camera het beeld opbouwt uit puntjes. Ieder puntje is een pixel. Hoe meer pixels, hoe meer detail er overblijft als je gaat zoomen. Het menselijk oog heeft weliswaar 5 miljoen cellen die licht omzetten in een beeldsignaal dat de hersens kunnen interpreteren, maar die werken anders dan pixels, zoomen is niet goed mogelijk.

Hoeveel pixels zitten er dus in het menselijk oog? Dat is een beetje appels en peren vergelijken. Natuurlijk proberen veel mensen het toch om een getal te calculeren. Wetenschappers en amateur kwamen – niet zo heel gek – tot zeer verschillende uitkomsten. Tik op een zoekmachine eens ‘resolution of the human eye’ in en je zult zien dat zeer verschillende antwoorden worden gegeven. De laagste schattingen zijn rond de 10 megapixels, de hoogste rond de 800. Dat verschil geeft al aan dat er geen correct antwoord op je vraag te geven is.