Zijn er meer mannen of vrouwen?


Ik vroeg me af wat er meer op de aardbol zijn mannen of vrouwen? Thesink

In de meeste landen worden er iets meer jongens dan meisjes geboren. Er gaan in de eerste levensjaren echter meer jongetjes dan meisjes dood. Die trend houdt de rest van het leven aan, waardoor het aantal vrouwen uiteindelijk het aantal mannen inhaalt. Vooral onder bejaarden zijn veel meer vrouwen dan mannen

Gemiddeld genomen zijn er echter bijna net zo veel mannen (50,4 procent) als vrouwen (49,6 procent).

Vooral in China worden veel meer jongetjes geboren. Foto: © 5dmarkii | Dreamstime.com.

Dat wil niet zeggen dat er lokaal geen grote verschillen kunnen zijn. In China worden er voor elke 100 meisjes 116 jongens geboren; op het platteland zelfs 122. Dat komt door abortus en de moord op meisjesbaby’s. De Chinezen mogen slechts één kind krijgen, en willen dan vaak een jongetje. Het gevolg is dat veel Chinese mannen nooit aan de vrouw zullen komen.

Sekseverschillen: in roze landen wonen meer vrouwen, in blauwe meer mannen. Groen geeft evenwicht aan.

Ook in het Midden Oosten en noordelijk Afrika lopen meer mannen dan vrouwen rond. Algemeen wordt aangenomen dat het te maken heeft met de slechtere gezondheidszorg voor vrouwen en selectieve abortus van vrouwelijke foetussen.

In sommige westerse landen worden juist iets meer meisjes geboren. Vooral in Rusland komen – om grotendeels onbekende redenen – meer vrouwen ter wereld. Mannen sterven er bovendien jong, wat tot een overschot van alleenstaande dames leidt.