Leren we onbewust niet allemaal hetzelfde?


Aangezien ons brein alle informatie uit zijn omgeving onbewust registreert, leren we dan niet allemaal hetzelfde? Of je nu naar school gaat of in de tuin naar een grasspriet kijkt? – Thomas

Het klopt dat ons onbewuste oneindig veel informatie kan verwerken, maar dat betekent niet dat deze informatie ook automatisch wordt opgeslagen in het lange termijn geheugen, en dat je daar op elk moment aanspraak op kunt doen.

Je onbewuste registreert wat er om je heen gebeurt en dient tegelijk als een soort filter. Want als je je van alles om je heen bewust zou zijn, zou je knettergek worden. Alleen de relevante dingen stuurt het onbewuste door naar het bewustzijn.

We vergeten heel veel van wat er op een dag gebeurt.

Het is helaas niet zo dat je onbewust leert hoe je de omtrek van een cirkel moet berekenen, of hoe het precies zit met ’t kofschip. Daar liggen theorieën en formules aan ten grondslag, die je bewust moet bestuderen en ook nog eens vaak moeten herhalen voordat deze in het lange termijn geheugen terecht komen. Herhaling is een belangrijk aspect bij het leren van nieuwe informatie. Door herhaling worden verbindingen tussen neuronen sterker. En op den duur vormt zich een sterke herinnering, die gecodeerd ligt in het brein.

Het klopt dat we buiten het onderwijs om heel veel dingen leren, gewoon door te leven. Zo leert het gros van de mensen onbewust bepaalde sociale codes. Het is geen vak op school, maar we weten dat we beter niet in het bijzijn van vreemden moeten masturberen, en dat het ongepast is om in een lege treincoupe vlak naast iemand te gaan zitten. Onbewust leer je dus best veel dingen, maar niet voldoende om de Nobelprijs te winnen. Mensen met briljante ideeën zijn doorgaans intelligent, hebben veel kennis van hun vak, en zijn bekend met theorieën die ze bewust hebben bestudeerd.

Wat wel klopt is dat je meestal op onverwachte momenten tot goede ideeën komt. De Amerikaanse psychololoog Julian Jaynes had het over de drie b’s: bed, bus and bath, toen hij omschreef wanneer wiskundigen ineens een briljante ingeving kregen. De achterliggende theorie luidt dat het onderbewuste pas informatie doorstuurt naar het bewustzijn wanneer daar plaats voor is. Het is dus absoluut verstandig om af en toe ‘nergens’ aan te denken.

Bron: Het slimme onbewuste. Auteur: Ap Dijksterhuis.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter