Leef je nog na onthoofding?


Ik vroeg me af of je gelijk je bewustzijn verliest na een onthoofding. Of zou je nog een paar seconden kunnen horen en zien? – Barry

Mensen discussiëren al eeuwen over deze vraag, vooral vlak na een executie door onthoofding. Met name na de uitvinding van de guillotine (een humane manier van executeren, zo was de bedoeling) zijn er veel verhalen over het al dan niet dóórleven van hoofden geweest.

Het meest aansprekende verhaal is van wetenschapper Antoine Lavoisier, die tijdens de Franse Revolutie ter dood was veroordeeld. Lavoisier zou – alles voor de wetenschap – na zijn onthoofding blijven knipperen met zijn ogen. Een assistent zou noteren hoe vaak dat gebeurde.

Onthoofding volgens de kerk: als je heilig genoeg bent, kun je je hoofd gewoon vasthouden. Wel lastig bij autorijden.
Onthoofding volgens de kerk: als je heilig genoeg bent, kun je je hoofd gewoon vasthouden. Wel lastig bij autorijden.

Volgens de overlevering zou de chemicus inderdaad vijftien keer hebben geknipperd. Zijn hoofd leefde dus nog een seconde of twintig. Het enige probleem is: dit verhaal is nergens opgeschreven en heeft alle kenmerken van een broodje aap.

Wat is er wel bekend over het leven na onthoofding? In ieder geval dat je na de executie niet gelijk helemaal dood bent. Delen van je hersens blijven een paar minuten na onthoofding actief, maar niet zodanig dat je nog bij bewustzijn bent, zo is bekend uit Frans onderzoek. Verhalen dat losse hoofden zouden kijken naar hun hoofdloze lichaam of zelfs zouden zuchten zijn waarschijnlijk niet waar. Daarvoor mist het hoofd de kracht.

Je Twitteraccount opleuken? Volg Faqtman op Twitter en retweet artikelen van Faqt!

We zijn trouwens vergeten te vragen naar je geloofsovertuiging, Barry. Als je katholiek bent, dan is het voortleven van hoofden ook een kwestie van geloof. Tot de officiële canon van de kerk behoort het verhaal dat een katholieke martelaar na zijn onthoofding in Parijs zijn hoofd onder zijn arm nam en van het schavot weg wandelde. Hoe dat mogelijk is geweest, daarover hult de kerk zich in stilzwijgen.

Beeld: © Tammy Leung | Dreamstime.com

Ook een vraag? Stel hem via info[at]faqt.nl of ga naar het contactformulier.