Kunnen alle katten zwemmen?


Mijn kat heeft een hekel aan water, maar volgens mijn moeder zijn er wel katten die van water houden. Klopt dat? – Cindy.

Dit tijgertje beleeft zijn eerste zwempartij

Gewone huis-tuin-en-keukenkatten zijn over het algemeen niet dol op water – afgezien van de Turkse Van, deze kattensoort is gek op water. Al heeft één van onze redacteuren de ervaring met haar eerste kat dat hij doodleuk op een keer in een sloot sprong omdat hij bij de kippen aan de overkant wilde komen. Eenmaal in het water, kreeg het beest kennelijk spijt van zijn duik en spartelde hij terug naar de kant waar hij vandaan kwam.

Tja, en dan zijn er van die aanstellers die van de zee houden, zoals op deze video. Of zou het iets te maken hebben met de tropische temperaturen? Kijk zelf.

De waarheid is dat katten prima zwemmers zijn en dat waarschijnlijk het klimaat waarin ze leven en hun leefwijze bepalen of zwemmen alleen voor noodgevallen is of ook leuk. Van de grote katachtigen zwemmen bijvoorbeeld tijgers, jaguars en leeuwen (al is deze soort er niet gek op). Een kwestie van aanleren (zoals bij mensen wel het geval is), is zwemmen voor deze dieren niet. Ze doen het gewoon, zoals deze leeuwtjes ervaren.

In tegenstelling tot leeuwen, lijken tijgers wel lol te hebben in zwemmen, zeker als er een beloning te verdienen valt, zoals in het geval van Odin, de witte Bengaalse tijger in Six Flags Discovery Kingdom in Valejo (VS).

Beeld: Meghan Murphy / Smithsonian National Zoo

Follow Faqtman on Twitter