Kun je tijdens je slaap leren?


Ik hoorde laatst iemand vertellen dat je bijvoorbeeld een vreemde taal kunt leren door tijdens de nacht een opname af te draaien in die taal. Klopt dat? – Rachel

Had je die vraag zestig jaar geleden gesteld, dan was het antwoord geweest: ja dat kan. Maar in 2010 is het antwoord helaas een kil ‘nee, dat kan niet’. Experimenten met leren tijdens je slaap werden voor het eerst uitgevoerd in de jaren veertig. Amerikaanse psychologen wilden wel eens weten of mensen tijdens hun slaap te beïnvloeden zijn. Op een zomerkamp voor jongens werd iedere nacht de boodschap ‘mijn nagels smaken afgrijslijk bitter’ afgedraaid. Vervolgens werd gecontroleerd of de jongens (in vergelijking met een testgroep die in stilte sliep) inderdaad minder nagels gingen bijten.

De onderzoeksleider sprong een gat in de lucht, het nagelbijten nam met een kwart af ten opzichte van de controlegroep.

Wel geslapen, niets geleerd.
Wel geslapen, niets geleerd.

Het Amerikaanse leger raakte geïnteresseerd. Wellicht konden ze soldaten op deze manier nieuwe vaardigheden leren. Dus werd er verder onderzoek gedaan. Soldaten kregen Chinese woordjes te horen met de Engelse vertaling. Overdag moesten ze de woordenlijsten ook leren. De soldaten die de lijsten overdag én ’s nachts tot zich namen, scoorden beter dan een controlegroep.

Deze experimenten zorgden voor een ware hausse van ‘leer terwijl je slaapt’ methodes in de jaren vijftig. Frans leren? Dat was gewoon een kwestie van een plaat met conversatielessen opzetten terwijl je sliep. Als je wakker werd, kon je met iedereen in Parijs kletsen.

Alleen bleken die platen niet te werken. Mensen die ’s nachts Franse les kregen, herinnerden zich overdag niets meer van deze taal.

De nekslag voor leren terwijl je slaapt kwam in de jaren zestig. Er werden nieuwe experimenten uitgevoerd met Chinese woordenlijsten. Alleen werd nu voor het begin van de bandopname eerst via de hersengolven gecontroleerd of proefpersonen daadwerkelijk sliepen. Pas daarna werd de geluidsband aangezet. Deze groep deed het even goed/slecht als een controlegroep die geen opname te horen kreeg.

De conclusie die toen werd getrokken, en eigenlijk nog steeds geldt: je kunt niet leren tijdens je slaap. Dat de nagelbijters en de soldaten zo goed scoorden, was waarschijnlijk te danken aan het feit dat ze niet (allemaal) sliepen en bewust werden beïnvloed door de opnames.

Ook een vraag? Stel hem aan de redactie via info[at]faqt.nl of het contactformulier.

Beeld: © Foment | Dreamstime.com