Kun je spinnen eten?


Een mooie oplossing zou het best kunnen zijn tegen de hordes spinnen die elke herfst hun kunstige webben bij voorkeur in de zicht- en looplinies weven. Fijn tijdverdrijf ook voor de herfstvakantie. Geen kastanjes en beukenootjes, maar harige achtpotigen verzamelen. Voor de heldhaftigen onder ons, weliswaar.

Maar nu het antwoord op de vraag. Het is alom bekend dat insecten veelvuldig worden gegeten in Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Denk bijvoorbeeld aan mieren, kevers, meelwormen en rupsen. De beestjes blijken vol eiwitten, vitaminen en mineralen te zitten.

Het vrouwtje van de viervlekwebwielspin.

Maar staan ook geleedpotigen als spinnen op het menu? Navraag bij specialisten leert dat spinnen mogelijk inderdaad gegeten worden. Dat zou het geval zijn bij inheemse stammen in het Amazonegebied. Er bestaat verder nauwelijks documentatie over het verorberen van spinnen. De enige die erover schreef was W.S. Bristowe, auteur van het boek ‘The world of spiders’ (1958). Hij at in Siam een zogenaamde ‘vogel-etende’ spin, die geliefd was in het Aziatische Laos.

Later probeerde hij samen met iemand anders vijf soorten geroosterde spinnen uit, waaronder de Araneus (een wielwebspin) en de Agelena (een trechterspin). Ze kwamen tot de conclusie dat de Araneus quadratus (viervlekwielwebspin) de lekkerste was. Het beestje had een licht noot-achtige smaak.

Welk gedeelte van de spin het best eetbaar is, wordt niet vermeld. Wellicht iets voor de stoutmoedigen onder ons om uit te proberen?

Beeld: © Sergeytoronto | Dreamstime.com