Kun je linkshandig en ‘rechtsvoetig’ zijn?


Ik schrijf met links maar voetbal met rechts. Is dat gek, of kunnen verschillende delen van je lichaam een andere voorkeur hebben? – Wabe

Bij verrassend veel lichaamdelen hebben mensen een voorkeur voor links of rechts. Dat je linkshandig bent, hoeft nog niet te zeggen dat de rest van je lichaam ook links is. Iemand die schrijft met rechts, kan bijvoorbeeld een uitstekende vrije trap nemen met links.

Het is in veel sporten ook niet handig als we maar één dominante lichaamshelft hebben. Denk voorbeeld aan een boogschutter.

Klaas-Jan Huntelaar: linkspoot. Welk oog zou bij hem favoriet zijn?
Die spant de boog met zijn rechterhand aan, maar mikt met zijn linkeroog. Of andersom natuurlijk. Voor deze schutter zou het een nadeel zijn als hij of zij maar aan één kan dominant is.

Toch vertonen de meeste mensen wel een overeenkomst tussen de dominantie van verschillende lichaamsdelen. Voor 71 procent van de rechtshandigen is ook het rechteroog dominant. Goed om te weten voor keepers: bij 81 procent van de rechtshandigen is ook de rechtervoet favoriet. Van de rechtspoters luistert 73 procent liever met het rechteroor. Bijna 80 procent procent kauwt bij voorkeur met de rechterkant van de mond.

Bij linkshandigen is de voorkeur voor linker-lichaamsdelen kleiner. Bijna 30 procent gebruikt gebruikt bij voorkeur de linkervoet; 44 procent luistert vooral met het oor links en 56 procent gebruikt het linkeroog om te turen naar iets in de verte.

Ook nagaan of je links- of rechtsbenig bent? Ga dan liggen met je benen gekruist. Welk been ligt boven? Dat is je dominante been. Je zult merken dat dat ook het been is waarmee je de eerste trede neemt als je de trap op loopt.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter