Kun je iemand verlammen via drukpunten?


Variatie op een thema: de Vulcan death grip uit Star Trek. Mensen kunnen door één kneepje bewusteloos worden gemaakt.

Ik ben ben fan van Martial Arts. En ik vond op het internet een artikel over drukpunten. Je kan met druk op bepaalde punten op een lichaam iemand tijdelijk verlammen of zelfs doden. Is dit waar? – Arsjad

Het concept van de drukpunten komt uit Japan, waar verschillende vechtsporten zich concentreren op het raken van bepaalde punten (kyusho) op het lichaam. Dat zou de tegenstander sneller uitschakelen. Chinezen hebben dat concept geleend en er nogal wat poespas omheen verzonnen. Zo zou volgens de Wuxia-legendes een zeer ervaren vechtsporter door een gerichte klap op, of kneep in, bepaalde drukpunten iemand in één keer kunnen doden.

Die Chinese verhalen bereikten in de jaren vijftig het westen en raakten bekend als dim mak, de ‘doodsgreep’. Hollywood vond het prachtig, zodat de doodsgreep al snel een ‘feit’ werd in de publieke perceptie. Maar klopt het wel?

De oorspronkelijke Japanse uitleg dat er zwakke plekken op het lichaam zitten, klopt. Je kunt een gevecht winnen door je op die plekken te concentreren, kyushojutsu noemen de Japanners dat.

De halsslagader is zo’n plek. Deze slagader bevat sensoren die de bloeddruk meten. Knijp je er in, dan neemt de bloeddruk toe en zal het lichaam de bloeddruk naar beneden bijstellen. Daardoor wordt een tegenstander zwak of kan hij zelfs flauw vallen. In de SF-serie Star Trek raakte dat bekend als de Vulcan Death Grip (zie foto).

Ook de golgi-pees aan de achterkant van de elleboog is een bekend drukpunt. Sla er tegenaan (of knijp er hard in) en een tegenstander is een tijd lang niet in staat om deze arm op te heffen. Het meest gevoelige drukpunt is echter je brein. Sla iemand hard tegen het hoofd en je tegenstander klapt bewusteloos in elkaar. Knock out heet dat bij boksen.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunst zijn er veel meer drukpunten. Het menselijk lichaam zou levenskracht bevatten (chi) die via verschillende kanalen door het lichaam loopt. Sluit zo’n kanaal af door te knijpen of drukken, en het het lichaam verliest kracht. Moderne wetenschappers hebben het bestaan van chi nooit kunnen bevestigen. De kans dat je iemand door een simpele aanraking vermoordt, lijkt dan ook klein.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter