Is er op Mars een menselijk gezicht te zien?


gezicht op mars

Op Internet staan allemaal foto’s van wat een gezicht lijkt, op de planeet Mars. Is dit een hoax, of ligt er werkelijk een gezicht? Ronald

Dat ligt er letterlijk maar aan hoe je het bekijkt. Toen in de jaren zeventig de eerste sondes naar Mars werden gestuurd waren de verwachtingen hoog gespannen. En terecht, de foto’s die de ruimtevaartuigen Viking I en II naar aarde zonden, waren spectaculair. Maar Nasa schrok zich rot toen er opnamen van de Martiaanse hoogvlakte Cydonia Mensae werden doorgestraald.

Op de foto was letterlijk een gezicht te zien op het oppervlak van Mars. Onmiddellijk begon en geruchtenmachine dat het gezicht een bewijs was dat er op Mars ooit bewoond was geweest. Deze beschaving had het gezicht gemaakt als een monument van hun aanwezigheid. Metingen rond het gezicht moesten aantonen dat er ooit een echte stad had gelegen.

Mis. Op latere foto’s van Mars werd Cydonia Mensae opnieuw gefotografeerd, nu met een veel hogere resolutie. Op de sterk verbeterde foto’s bleef van het gezicht weinig over. Ineens was het niet meer dan een gebarsten stuk rots.

Dat iedereen Cydonia Mensae voor een gezicht had gehouden komt door een eigenschap die pareidolia heet: het herkennen van patronen in vage afbeeldingen. Het is in het dagelijkse leven een handige eigenschap van de hersenen, we hebben geen haarscherp beeld van iets nodig om een beeld te herkennen.

Neem de emoticon 😉 dat is eigenlijk niets, maar we herkennen er dankzij pareidolia een knipogend mannetje in.

Maar door pareidolia zien we soms ook dingen die er niet zijn. Het gezicht van Jezus in een tortilla bijvoorbeeld. Of het woord ‘Allah in een boom. En een gezicht op Mars, waar weinig meer is dan kale rotsen.