Kan wijn met een schroefdop ook ‘kurk’ hebben?


Volgens mijn vriendin kan een wijn met een schroefdop ook kurk hebben. Ik zeg van niet, waarom zou je het anders ‘kurk’ noemen? – Dave, Schiedam.

Iedereen kent de ceremonie uit de betere restaurants. De gérant komt met de fles, ontkurkt deze in het bijzijn van de gast en schenkt een klein beetje in het glas. Je proeft en keurt goed, of je stuurt de fles terug.

Waarom doen we aan deze poespas? Het is een oud gebruik dat de gast in staat stelt om te bepalen of de fles ‘kurk’ bevat. Dat is een bijzonder muffe smaak, veroorzaakt door trichlooranisole, een schimmel die aan de kurk vast kan zitten. Ongeveer zeven procent van de wijnen heeft last van dit microscopisch kleine beestje, rode wijn veel vaker dan witte.

Wijnkenners noemen de walm die uit zo’n fles opstijgt ook wel ‘de geur van natte hond’, een zeer accurate omschrijving. Heeft de fles die jij hebt besteld kurk, dan is dat echt niet te missen. Stuur de fles discreet terug. Proef je niets, dan kun je de wijn laten uitschenken.

In tegenstelling tot wat sommige mensen beweren, kunnen wijnflessen met een kunststof stopper of een metalen dop nooit kurk hebben. De schimmels vinden het plastic in de stopper niet lekker en kunnen daar dus niet leven. Wijn met schroefdop schijnt wel gevoeliger te zijn voor een zwavelverontreiniging van de wijn. Nu maar hopen dat je een flesje op deze weddenschap hebt gezet.

Altijd een gok: kurk. Foto: Dominic's Pics
Altijd een gok: kurk. Foto: Dominic's Pics