Kan mijn hond zichzelf herkennen in de spiegel?


Kan mijn hond zichzelf herkennen in de spiegel? – Tanja

Nee, honden is dit voorrecht niet gegund. We weten niet hoe jouw hond op een spiegel reageert, maar de meeste willen spelen of vechten met hun spiegelbeeld.

Onder de dieren die tot nu tot wèl de spiegeltest hebben doorstaan en daarmee een teken geven van een hoger bewustzijn, kunnen we noemen: alle primaten (mensapen), dolfijnen, orka’s, olifanten en eksters. Nu blijkt dat we ook een ‘lagere’ aap kunnen toevoegen aan dit rijtje; de rhesusaap – wel bekend als proefdier en ruimtereiziger. Sterker: deze apen lopen voor op menselijke baby’s, die pas rond de 18e maand zichzelf bewust worden.

Onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison zijn blij met hun ontdekking omdat het de ontwikkeling van bewustzijn een stuk eerder in de evolutie van leven op aarde plaatst. Het belang van zelfbewustzijn is belangrijk om de eigen plek in de omgeving te bepalen.

Felle kleine hondjes

Volgens wetenschappers in dit onderzoek zou het dieren ook kunnen helpen om hun omvang te vergelijken met mogelijke tegenstanders. Handig bij de beslissing om te vluchten of te vechten. Bij gebrek aan deze informatie zie je kleine hondjes veel grotere honden aanvallen, aldus onderzoeker Luis Populin tegen persbureau Bloomberg.

Populin deed de ontdekking bij toeval. Hij was bezig met een onderzoek naar ADD (aandachtstoornis) door een implantaat in de hersenen van enkele rhesusapen in te brengen en hun hersengolven te bestuderen. Een technicus merkte tijdens het experiment dat de dieren zichzelf herkenden in een kleine spiegel. Populin raakte gefascineerd en vervolgde zijn studie in een andere richting.

Beeld: Isolino