Je hebt in Nederland aardbevingen?


Huh, zijn er aardbevingen in Nederland?

Bijna wekelijks. Dat is overigens minder dramatisch dan het klinkt. De absolute aardbevingsprovincie van Nederland is Groningen. Daar vinden vaak aardbevingen plaats tussen 1 en 3 op de schaal van Richter.

Dat heeft alles te maken met de gaswinning in die provincie.

Alle acht aardbevingen van de laatste 30 dagen in Nederland, gemeten op 9 september.
Doordat gas uit de bodem verdwijnt, verandert de spanning op verschillende aardlagen. Die ‘zetten’ zich, waardoor je lichte aardbevingen krijgt, alleen lokaal gevoeld.

Maar er komen ook zwaardere aardbevingen voor in Nederland. Door ons land lopen twee breuklijnen, de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk. Beide zijn uitlopers van grotere breuken in Duitsland. Deze breuklijnen voeren spanningen af die ontstaan door het feit dat de aardkorst bestaat uit verschillende platen die langs en elkaar glijden en tegen elkaar botsen.

Als die spanning oploopt en ineens vrijkomt, dan voel je een aardbeving. Niet alleen op de plek van de beving zelf, maar vaak ook langs de breuklijn en daarbuiten.

Grote aardbevingen komen voor aan de randen van platen, zoals in Japan of ItaliĆ«. Maar ook kleinere breuklijnen, zoals de Peelrandbreuk, doen heel soms van zich spreken. De laatste ‘grote’ aardbeving in Nederland was in 1992, toen bij Roermond een beving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter plaats vond. Dergelijke aardbevingen komen eens in de twintig jaar voor, dus het wordt weer tijd.