Nieuws

Is zout slecht voor iedereen?


Is zout slecht voor ieder mens of zijn er mensen die zo veel zout kunnen nemen als ze maar willen? Jamie

Zout, net als vrijwel alle stoffen die we consumeren, is goed voor ons in bescheiden hoeveelheden en slecht als we er te veel van nemen. Zo zit het menselijk lichaam nou eenmaal in elkaar – bij iedereen. Wat is bescheiden? Doktoren denken dat je een gram of vijf per dag zou moeten nemen. De gemiddelde Nederlander eet echter het dubbele.

Te weinig zout leidt na verloop van tijd tot een gebrek aan jodium in je lichaam, waardoor je de afgrijselijke aandoening struma (opgezette klieren in je keel) krijgt. Om struma uit te bannen – in de negentiende eeuw kwam het nog redelijk vaak voor in Nederland – zijn bakkers ooit verplicht zout toe te voegen aan hun brood.

Struma was vroeger in Europa heel gewoon. Deze foto toont een Zwitserse vrouw in 1935. Haar opgezette klieren zijn duidelijk te zien. Foto: Universiteit Bern.

Struma was vroeger in Europa heel gewoon. Deze foto toont een Zwitserse vrouw in 1935. Haar opgezette klieren zijn duidelijk te zien. Foto: Universiteit Bern.

Te veel zout leidt tot een hoge bloeddruk, een aandoening waar per jaar 2500 Nederlanders door sterven. Er is zelfs een heuse Taskforce Zout aan het werk om Nederlanders minder zout te laten eten. We krijgen zout vooral binnen via kant-en-klaar maaltijden, snacks en brood. Misschien kunnen de bakkers nu juist minder zout in het brood doen?